40 Χρόνια Εκπαιδευτικός Όμιλος ΓΡΑΨΑ
e-learning
franchise
Facebook Γράψα
Instagram Γράψα
κάλεσέ μας 800 11 47277

Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά για ενήλικες

Αρχική σελίδα /

Present Simple

3 ΔΕΚ 2020 - Νίκος Θεοδωρακάκης


Πότε χρησιμοποιούμε Present Simple;

Πότε χρησιμοποιούμε Present Simple;

Μία από τις αγαπημένες μου ερωτήσεις προς τους σπουδαστές μας είναι: ”Ποιοι είναι οι χρόνοι της καθημερινότητας στα αγγλικά;”. Με άλλα λόγια "ποιους χρόνους χρησιμοποιεί ένας Βρετανός ή ένας Αμερικάνος στην καθημερινή του επικοινωνία;”. Αν και έχουν ακουστεί σχεδόν όλοι οι χρόνοι, εκτός από τον Future η πλειοψηφία ψηφίζει Present Continuous, μιλάμε για beginners ή σπουδαστές πρώτων σταδίων κυρίως. Είτε λόγω μεσογειακού ταπεραμέντου ή μη ακριβής αντιστοίχισης του χρόνων ή της αντίληψης των χρόνων στον κάθε λαό.

Ο Simple Present όμως είναι ο χρόνος της κάθε μέρας και κατ’ εμέ από τους πλέον βασικούς χρόνους. Γιατί όμως μας δυσκολεύει ο Present Simple; Γιατί ακριβώς άνετα εμείς χρησιμοποιούμε τον Present Continuous ή άλλους στο ίδιο περιεχόμενο με το ίδιο ακριβώς νόημα. Ας δούμε τον Simple Present πιο αναλυτικά.

Αποτελεί θεμελιώδη πίστη και γραμμή στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ, οι χρόνοι μαθαίνονται μιλώντας τους. Πρέπει να βρεθούμε σε συγκεκριμένες «καταστάσεις» για να τον χρησιμοποιήσουμε, απλά στην αρχή, και πιο σύνθετα σταδιακά. Ο Simple Present συνίσταται στη χρήση του βοηθητικού ρήματος "do” και εκεί ξεκινούν οι δυσκολίες αφού πρώτα πρέπει να αντιληφθούμε τον σχηματισμό του ,τη χρήση του -s στο γ’ ενικό και τη χρήση του βοηθητικού στην ερώτηση και στην άρνηση. Και αν η επανάληψη και η ρουτίνα λειτουργεί στα παιδιά ο ενήλικας για να αφομοιώσει τον Simple Present πρέπει να τον δουλέψει "hands on”, στην πράξη δηλαδή. Το τρίτο πρόσωπο πρέπει να αποκτήσει πρόσωπο και να πει για τη Γεωργία που είναι δίπλα του : "She always wears green. She likes green color. Luke wears red. He doesn’t like green color”. Αυτόματα ο σχηματισμός του Simple Present αρχίζει να μετουσιώνεται. «Ρώτα Λουκά τη Γεωργία για τον γιο της!»- "Does he/your son like green?” –"Yes, he does”. Αυτόματα γίνονται και οι κατάλληλες αντιστοιχήσεις μεταξύ προσώπων , αριθμών και την ύπαρξη ή μη του -s.

Ίσως πιο πρόκληση να είναι ο διαχωρισμός του από τον Present Continuous και τι σημαίνει καθημερινότητα ή από την άλλη, ΠΑΡΩΝ, τώρα, αυτή τη στιγμή αφού ο όρος Continuous και η κατάληξη -ing σημαίνουν διάρκεια. Πάμε στην τάξη καλύτερα: Κάθε χρόνος έχει το σημαδάκι του: ένα χρονικό σήμαντρο για να τον αναγνωρίζουμε ή να τον ξεχωρίζουμε. Και εδώ εισέρχονται και τα επιρρήματα συχνότητας (adverbs of frequency) και κοίτα πως μεγαλώσει η προτασούλα μας. Ποια είναι τα επιρρήματα συχνότητας; Λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά και ας μη ξέρουμε πως ορίζονται γραμματικά: everyday, always, every week, every morning, never, often, frequently, occasionally, sometimes. Βάλτε αυτές τι λέξεις τώρα στην πρόταση μας: "Georgia always wears green colors. Luke never wears green. Does your son wear sometimes brown clothes?” –"Yes, he sometimes wears brown”.

Τεστ αγγλικών Τεστ αγγλικών

Το role playing και η συνεχής τοποθέτηση του σπουδαστή σε συγκεκριμένο περιεχόμενο οδηγεί στην αφομοίωση του Simple Present:

Teacher: Tell me things that you do every day.

Student 1: I everyday wake up at 7:00.

Teacher: Georgia ask him what time he wakes up in the weekends.

Student 2: Luke what time do you wake up in the weekends?

Student 1:Every Sunday I wake up at 10:00.

Ask questions to each other about colors, films, food, hobbies, means of transport, TV series. Πράγματα και συνήθειες που κάνουμε σε καθημερινή βάση, για να αντιστοιχήσουμε τον Simple Present με την έννοια της καθημερινότητας, της συνήθειας. Εναλλάσσοντας τα πρόσωπα συνηθίζουμε και τη χρήση του -s στο τρίτο ενικό. Αν προσθέτουμε τα επιρρήματα συχνότητας πέρα από τον Simple Present φτιάχνουμε προτάσεις μεγάλες και πλήρεις. Αυτός είναι ο τρόπος της επιτυχίας, ο τρόπος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΓΡΑΨΑ.

Οπότε συνοψίζοντας, ο Simple Present είναι ο χρόνος της καθημερινότητας, της συνήθειας, και των χόμπυ. Ο κάθε χρόνος διακρίνεται στο σχηματισμό και τη χρήση του. Στο σχηματισμό του Simple Present επισημαίνουμε τη χρήση του βοηθητικού ρήματος do στην ερώτηση και στην άρνηση και του -s στο γ’ ενικό.

Σχηματικά: I often watch horror films. You always cook on Sunday. He/ She/ It usually takes the bus to work. We sometimes go out on Sunday. You frequently phone your grandparents. They never answer back.

Και: Does he always watch horror films? Yes, he does. He doesn’t like romantic comedies.

Αλλά πάντα να θυμάστε : Aν βρεθείτε στην Oxford Street και θέλετε να ρωτήσετε που πηγαίνει η Βασίλισσα να αγοράσει τα καπελάκια της θα το ρωτήσετε αυθόρμητα όπως σας βγει. Θα σας απαντήσουν όπως και να έχει. Στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ όμως δεν είναι πρόβλημα.

Για να μάθετε ή να τελειοποιήσετε τα Αγγλικά σας, ελάτε στα ΓΡΑΨΑ, Νο1 στα Αγγλικά για ενήλικες! 130.000 σπουδαστές έμαθαν ξένες γλώσσες κοντά μας! Στα ΓΡΑΨΑ η εκμάθηση Αγγλικών αρχίζει από το επίπεδο των αρχαρίων και φθάνει έως το Proficiency. Με χιλιάδες επιτυχόντες κάθε χρόνο εξετάσεις Ανώτερων Πτυχίων, τα ΓΡΑΨΑ είναι Νο1 στα μαθήματα Αγγλικών. Επιπλέον στα ΓΡΑΨΑ θα βρείτε και μαθήματα Αγγλικών online.

Γράψου στα ΓΡΑΨΑ κι…έΓΡΑΨες! Θα βρούμε μαζί το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου! Γράψου στα ΓΡΑΨΑ κι…έΓΡΑΨες! Θα βρούμε μαζί το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου!



Επιστροφή στη λίστα

Έλα να γνωριστούμε σε ένα από τα
22ΓΡΑΨΑ
σε Αθήνα-Πειραιά-Πάτρα!

Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ιταλικά για ενήλικες στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ
Εκδρομή στην Ιταλία αφού μάθουμε ιταλικά στα ΓΡΑΨΑ 22/9/2023 - Mura Gisella
Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΓΡΑΨΑ δεν μαθαίνουμε μόνο ξένες γλώσσες! Πηγαίνουμε και ταξίδια στο εξωτερικό γιατί θέλουμε να περνάμε καλά, να γνωρίζουμε νέους τόπους και να μιλάμε ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ ή ΙΣΠΑΝΙΚΑ, τη γλώσσα δηλαδή που μαθαίνουμε.
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και η τεχνητή νοημοσύνη 19/9/2023 - Μαρία Νικολοπούλου
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Γράψα πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος παρατηρεί και μελετά κάθε τι καινούργιο που αφορά την εκπαίδευση και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Επιμόρφωση των καθηγητών μας στη Βαρκελώνη
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - VII FORO UNIVERSIDAD DE BARCELONA 8/9/2023
Η επικαιροποίηση των γνώσεων αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής ζωής , ιδιαίτερα στον τομέα της Εκπαίδευσης όπου οι απαιτήσεις είναι κάθε φορά μεγαλύτερες, αλλά και οι νέες ιδέες και οι προτάσεις για την κάλυψή τους ανανεώνονται διαρκώς.
Όλα τα άρθρα
Έλα στην παρέα ΓΡΑΨΑ!
  • Facebook Γράψα
  • Twitter Γράψα
  • Youtube Γράψα
  • Linkedin Γράψα
  • Instagram Γράψα
Που θα μας βρείτε
Γλώσσες και πτυχία