40 Χρόνια Εκπαιδευτικός Όμιλος ΓΡΑΨΑ
e-learning
franchise
Facebook Γράψα
Instagram Γράψα
κάλεσέ μας 800 11 47277

Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά για ενήλικες

Αρχική σελίδα /

Present Continuous

24 ΜΑΡ 2021 - Νίκος Θεοδωρακάκης


Πότε χρησιμοποιούμε Present Continuous;

Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά τον Present Continuous;

"Honey, what are you doing there?"

"I’m zooming with my yoga teacher in Bhutan, darling"

Και να που έχουμε δύο σε ένα σαν special προσφορά σε σουπερ μαρκετ: PRESENT CONTINUOUS και μία καινούρια λέξη αποτέλεσμα της τρέχουσας κατάστασης. Θέμα μας σήμερα ο PRESENT CONTINUOUS, ο πρώτος χρόνος που όλοι τουλάχιστον ως μικροί μαθητές μαθαίνουμε και ίσως ο μόνος που καταφέρνουμε να χρησιμοποιούμε, φυσικά λάθος, αφού, και μιλάω από προσωπική πείρα, είναι χρόνος που χρησιμοποιούμε σχεδόν παντού. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη διαφορά του PRESENT CONTINUOUS από τον Simple Present αφού δεν υπάρχει η αντίστοιχη διαφοροποίηση σε εμάς, οπότε τον βρίσκουμε εύκαιρο και τον βάζουμε παντού και κατά τρόπο μαγικό τον θυμόμαστε να τον κλίνουμε σωστά. Και άλλοι λαοί το συνηθίζουν αυτό σαν τους Τεξανούς αλλά αυτοί δικαιολογούνται λόγω αγελαδοτροφίας, επηρεάζονται.

Μιλήστε από το 1ο μάθημα, φυσικά κι αβίαστα! Μιλήστε από το 1ο μάθημα, φυσικά κι αβίαστα!

Λίγο πιο σοβαρά όμως, ο PRESENT CONTINUOUS είναι βασικός χρόνος στα Αγγλικά αφού σπουδαστής γνωρίζει το ρήμα be ως βοηθητικό εδώ και τη χρήση -ing αντιστοιχώντας το με τη συνεχή μορφή CONTINUOUS. Αυτό που μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε είναι πώς η στιγμή μπορεί να αποδοθεί με -ing και γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το Simple Present.

Αλλά ένα-ένα. Πρώτα η μορφή του. Ο σπουδαστής πρέπει πρώτα να εξοικειωθεί με τη χρήση του ρήματος be στο πλαίσιο του: "I am Greek", "you are lovely", "he is funny", "she is gorgeous", "it is awful", "we are alone", "you are our friends", "they are not here" είτε σε θετική, αρνητική είτε ερωτηματική μορφή. Πρέπει πρώτα να αντιληφθεί το ρήμα be στο πλαίσιο του υποκειμένου, ρήματος, κατηγορουμένου, και αν αυτά ακούγονται κινέζικα τότε η λύση είναι μία: μιλώντας τη.

Στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ κάνουμε ακριβώς αυτό, αν δεν τον μιλήσουμε, χρησιμοποιήσουμε, αν τα σημαδάκια στο βιβλίο δεν ακουστούν από το στόμα μας σε ολοκληρωμένη πρόταση, δεν προχωράμε. Πρέπει να το πούμε, να το ακούσουμε και ν’ απαντήσουμε.

"Are you Greek, George?"

"Yes, I am. I am from Trikala"


"Susan, are you a hairdresser?"

"No, I am not. I am a psychiatrist"


"Is the teacher Australian?"

"No, he is from Brazil"

Τεστ αγγλικών Τεστ αγγλικών

Μαθαίνουμε πως αλλάζει η σειρά των λέξεων στην άρνηση, πώς γίνεται στην άρνηση το "αντιλαμβανόμαστε " μέσα σε ένα συγκεκριμένο αλλά πάνω απ’ όλα προσωπικό πλαίσιο για να ταυτιστούμε και μετά προχωράμε.

Εφόσον έχουμε αντιληφθεί τη θέση του ρήματος be προχωράμε στον PRESENT CONTINUOUS και δίνουμε βάση στην σύνδεση του be με όλους τους CONTINUOUS χρόνους. Ξεκινάμε πάλι με την μορφολογία του. Ο PRESENT CONTINUOUS στήνεται ώς εξής: Το πρόσωπο, το ρήμα be και μετά το ρήμα με -ing. "Ι am looking out of the window". Πλήρεις προτάσεις με νόημα και όχι ανούσια και βαρετά παραδείγματα του τύπου "I’m writing". Τι λες; Σοβαρά;

"You are writing a letter to Santa"

"He is running after the bus"

"She is jogging and listening to music in the park"

"It is raining dogs and cats"

"We are playing pro and drinking ouzo"

"You are not following us"

"Are they cheating in the exams?"

Ολοκληρωμένες προτάσεις με ερωταποκρίσεις για να συνηθίσουμε τη μορφή και τη χρήση του. Εικόνες ή βιντεάκια μπορούν να βοηθήσουν καθώς με τη διάδραση και την κίνηση μπορούμε να εμπνεύσουμε ολόκληρη ιστορία.

Μετά εισάγουμε γλυκά την έννοια του χρόνου. Κάθε χρόνος έχει το σημαδάκι του, το σήμαντρο του, το σήμα κατατεθέν του για να τον αναγνωρίσουμε. Οι λεξούλες του PRESENT CONTINUOUS είναι: now, at present, this moment, this minute, this week, right now, οπότε αυτόματα εισάγοντάς τες μεγαλώνουμε τις προτάσεις, αντιστοιχούμε τον PRESENT CONTINUOUS με το απόλυτο παρόν και μαθαίνουμε και τους πρώτους χρονικούς προσδιορισμούς :

"What is she doing at the moment?" "Right now she is eating a doughnut"

"Are they having a good time this time?" "No, they are crying right now".

Οι μεγαλύτερες αλλά στοχευμένες και με συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς και όχι αόριστα και άσχετα παραδείγματα π.χ."where are they having their meal now?" Πλήρειςαπαντήσεις: "They are having their meal in an italian restaurant." "What is she doing at the park bench?" "She is smoking a cigar on the park bench".


O PRESENT CONTINUOUS όμως μπορεί να έχει και μελλοντικές αποχρώσεις. Όταν λες:"I am moving to Congo next month."Τι καταλαβαίνω; Καταλαβαίνω ότι ήδη μαζεύεις τα πράγματα σου, έχεις αποχαιρετήσει του πάντες και περιμένεις το ταξί να σε πάει στο αεροδρόμιο. Δηλαδή είναι 100% σίγουρο. Όχι όνειρο, όχι ελπίδα αλλά σιγουράκι, στην τσέπη!

Θέλετε μαθήματα ΜΟΝΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ; Θέλετε μαθήματα ΜΟΝΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ;

Ανακεφαλαιώνοντας , ο PRESENT CONTINUOUS είναι ο 1ος κρίκος στην αλυσίδα των χρόνων, βασικότατος καθώς εισάγει και συνδέει το ρήμα be με το -ing και την έννοια της διάρκειας. Αλλά παιδιά ήρεμα, δεν είναι ο μόνος χρόνος. Γι’ αυτό μόνο χρησιμοποιώντας τον σωστά σε πραγματικές- real life situations- καταστάσεις, όπως μόνο στα ΓΡΑΨΑ κάνουμε, μπορούμε να χτίσουμε πάνω του για τους άλλους χρόνους ή φαινόμενα.

"So, what are you doing right now?"

"I am going to the nearest Grapsa School"

 

Για να μάθετε ή να τελειοποιήσετε τα Αγγλικά σας, ελάτε στο Νο1 στα Αγγλικά για ενήλικες, στα ΓΡΑΨΑ! 130.000 σπουδαστές έμαθαν ξένες γλώσσες μαζί μας! Με χιλιάδες επιτυχόντες κάθε χρόνο στις εξετάσεις Ανώτερων Πτυχίων ξένων γλωσσών, είμαστε Νο1 στα μαθήματα Αγγλικών. Στα ΓΡΑΨΑ η εκμάθηση Αγγλικών αρχίζει από το επίπεδο των αρχαρίων και φθάνει έως το Proficiency. Τα μαθήματα γίνονται είτε σε τάξη είτε ως μαθήματα Αγγλικών online

Γράψου στα ΓΡΑΨΑ κι…έΓΡΑΨες! Θα βρούμε μαζί το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου! Γράψου στα ΓΡΑΨΑ κι…έΓΡΑΨες! Θα βρούμε μαζί το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου!



Επιστροφή στη λίστα

Έλα να γνωριστούμε σε ένα από τα
22ΓΡΑΨΑ
σε Αθήνα-Πειραιά-Πάτρα!

Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ιταλικά για ενήλικες στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ
Εκδρομή στην Ιταλία αφού μάθουμε ιταλικά στα ΓΡΑΨΑ 22/9/2023 - Mura Gisella
Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΓΡΑΨΑ δεν μαθαίνουμε μόνο ξένες γλώσσες! Πηγαίνουμε και ταξίδια στο εξωτερικό γιατί θέλουμε να περνάμε καλά, να γνωρίζουμε νέους τόπους και να μιλάμε ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ ή ΙΣΠΑΝΙΚΑ, τη γλώσσα δηλαδή που μαθαίνουμε.
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και η τεχνητή νοημοσύνη 19/9/2023 - Μαρία Νικολοπούλου
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Γράψα πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος παρατηρεί και μελετά κάθε τι καινούργιο που αφορά την εκπαίδευση και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Επιμόρφωση των καθηγητών μας στη Βαρκελώνη
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - VII FORO UNIVERSIDAD DE BARCELONA 8/9/2023
Η επικαιροποίηση των γνώσεων αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής ζωής , ιδιαίτερα στον τομέα της Εκπαίδευσης όπου οι απαιτήσεις είναι κάθε φορά μεγαλύτερες, αλλά και οι νέες ιδέες και οι προτάσεις για την κάλυψή τους ανανεώνονται διαρκώς.
Όλα τα άρθρα
Έλα στην παρέα ΓΡΑΨΑ!
  • Facebook Γράψα
  • Twitter Γράψα
  • Youtube Γράψα
  • Linkedin Γράψα
  • Instagram Γράψα
Που θα μας βρείτε
Γλώσσες και πτυχία