40 Χρόνια Εκπαιδευτικός Όμιλος ΓΡΑΨΑ
e-learning
franchise
Facebook Γράψα
Instagram Γράψα
TikTok Γράψα
κάλεσέ μας 800 11 47277

Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά για ενήλικες


FCE: Πληροφορίες και 10 TIPS για να πάρετε το "Cambridge Lower" με ... την 1η!

FCE, το Cambridge Lower
FCE: ρεκόρ επιτυχιών!

Το FCE, το Cambridge Lower είναι οι πιο γνωστές εξετάσεις Αγγλικών στη χώρα μας. Οι εξετάσεις FCE (με εξέταστρα περίπου 165€ και αναγνωρισμένες από το ΑΣΕΠ ως B2) είναι επίσης μια από τις παλαιότερες εξετάσεις Αγγλικών στον κόσμο.

Το

Lower Cambridge

(ή πιο σωστά το

Cambridge English: First

ή

B2 First

, όπως είναι η νεότερη ονομασία του πτυχίου), είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πτυχίο στο επίπεδο B2 γνώσης στα Αγγλικά, με βάση το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς και το ΑΣΕΠ, δηλαδή στην περιγραφή γνώσης Αγγλικών, «καλή γνώση». Αυτό σημαίνει ότι έχοντας FCE, χειρίζεστε καλά τα Αγγλικά, γραπτά και προφορικά, σε επαγγελματική ή εκπαιδευτική βάση.
Εξαιρετικοί!!! Σέβονται τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου, μου παρέχουν ευκολία στη μάθηση, μια υπέροχη δασκάλα κι επιπλέον βοηθητικές υπηρεσίες!! Κι όλα αυτά με μαθήματα Αγγλικών online από απόσταση!
Χριστίνα Γυφτάκη,
Ηθοποιός
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΓΡΑΨΑ, κορυφαίος στα Πτυχία, παρέχει ταχύρυθμα προγράμματα για την απόκτηση

FCE

-Cambridge Lower, με φιλικά δίδακτρα και ευέλικτα ωράρια στα 10δες Κέντρα «ΓΡΑΨΑ» σε Αθήνα-Πειραιά-Πάτρα. 130.000 ενήλικες (φοιτητές, εργαζόμενοι, στελέχη επιχειρήσεων) έχουν περάσει από τα θρανία μας. ΓΡΑΨΑ, λοιπόν, Νο1 και στα Αγγλικά για ενήλικες!

Οι σπουδαστές μας ...τα λένε καλύτερα!
 • Testimonial Αμπελόκηποι ECCE
  quotes
  Πολύ καλό περιβάλλον με πολύ καλούς καθηγητές!
  quotes
  Σαρρή Ελένη
  Δημόσιος Υπάλληλος
 • Ευχάριστο περιβάλλον ΓΡΑΨΑ
  quotes
  Στον ουρανό το έψαχνα, στη γη (δίπλα στο σπίτι μου) το βρήκα. Ευχάριστο περιβάλλον, σύγχρονοι τρόποι εκμάθησης, μεταδοτικοί καθηγητές. Ευχαριστώ πολύ ΓΡΑΨΑ Καλλιθέας για την εμπειρία!
  quotes
  Βίκυ Αντώναρου
  Τραγουδίστρια. Πήρε Β2-Lower
 • Αξιολόγηση Αγγλικά στο Παγκράτι
  quotes
  Ένιωθα μια αποστροφή στα φροντιστήρια, μέχρι που ήρθα στα Γράψα. Η άρτια οργάνωση και οι άριστοι καθηγητές με έκαναν να αγαπήσω τα Αγγλικά! Και θα συνεχίσω...
  quotes
  Βιλελμίνη Τασούλα
  Φοιτήτρια Πολιτικού Νομικής
 • Γνώμη πρωτοποριακό σύστημα εκμάθησης
  quotes
  Ένα από τα πιο οργανωμένα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, πάντοτε δίπλα στο σπουδαστή. Πρωτοποριακό σύστημα εκμάθησης, δωρεάν extra ώρες μαθημάτων.
  quotes
  Χρήστος Γιούλος
  Φοιτητής - ΤΕΙ, Αθήνα. Πήρε Lower συνεχίζει για Proficiency

Το FCE (‘Cambridge Lower’) περιέχει 4 μέρη (papers):

 1. FCE Reading and Use of English (διάρκεια: 75 λεπτά), (κατανόηση κειμένου, γραμματική, λεξιλόγιο). Αποτελείται από 7 μέρη με 52 ερωτήσεις.
 2. FCE Writing (διάρκεια: 80 λεπτά) (έκθεση - παραγωγή γραπτού λόγου). Αποτελείται από 2 μέρη. Το 1ο μέρος του FCE Writing είναι υποχρεωτικό (essay 140-190 λέξεις) και στο 2ο υπάρχει μία επιλογή από τρία θέματα (letter/email, report, review ή essay 140-190 λέξεις).
 3. FCE Listening (ακουστική κατανόηση προφορικού λόγου), με διάρκεια 40λεπτά. Αποτελείται από 4 μέρη. Οι υποψήφιοι στο FCE Listening συμπληρώνουν τις ασκήσεις, αφού προηγουμένως έχουν ακούσει υλικό από CD.
 4. FCE Speaking (προφορική εξέταση) με διάρκεια 15 λεπτών. Συζήτηση μεταξύ ενός εξεταστή και 2 υποψηφίων βασισμένη σε φωτογραφίες ή πληροφορίες που τους δίνονται.

Τα 3 πρώτα μέρη της εξέτασης Cambridge Lower (FCE Reading& Use of English, FCE Writing και FCE Listening) αποτελούν τις γραπτές εξετάσεις και διεξάγονται την ίδια ημέρα. Το 4ο μέρος του FCE, η προφορική εξέταση, πραγματοποιείται μια άλλη μέρα. Να δούμε λοιπόν αναλυτικά τι χρειάζεται να κάνουν οι υποψήφιοι FCE σε κάθε paper της εξέτασης.

Δες τους ΧΙΛΙΑΔΕΣ επιτυχόντες μας με ονοματεπώνυμο! Δες τους ΧΙΛΙΑΔΕΣ επιτυχόντες μας με ονοματεπώνυμο!

Cambridge English: First - Papers και 10 Συμβουλές

Στα ΓΡΑΨΑ θέλουμε να παίρνετε Πτυχία με την …1η! Προσοχή λοιπόν σε κάποια μικρά μυστικά (tips) που μπορούν να κάνουν τα δύσκολα του FCE, πιο εύκολα:

FCE PAPER 1: READING & USE OF ENGLISH

FCE Part 1 (Multiple choice cloze):
Στο 1ο μέρος της εξέτασης FCE, σας δίνεται ένα κείμενο με 8 κενά που ακολουθείται από απαντήσεις πολλαπλής επιλογής. Ο/η υποψήφιος/α FCE πρέπει να επιλέξει μία από 4 λέξεις ή φράσεις που ταιριάζει όσον αφορά σε γραμματική και σημασία. Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχεί 1 βαθμός.

FCE TIP#1 Αυτό το part του Cambridge Lower θέλει μεγάλη προσοχή, επειδή οι επιλογές είναι λέξεις που μοιάζουν η easily confused words. Προσοχή λοιπόν σε λέξεις που ζητάνε συγκεκριμένη πρόθεση η μορφή ρήματος.

FCE Part 2 (Open Cloze)
Ένα κείμενο με 8 κενά. Οι υποψήφιοι του Lower Cambridge πρέπει να βρουν μια λέξη που ταιριάζει σε κάθε κενό. Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχεί 1 βαθμός.

FCE TIP#2! Σκεφτείτε λέξεις που είναι απαραίτητες όπως βοηθητικά ρήματα, προθέσεις η απλοί σύνδεσμοι, όπως have, was, in, on , for, and, but κλπ.

FCE Part 3 (Word formation)
Ένα κείμενο με 8 κενά. Οι υποψήφιοι του Cambridge Lower πρέπει συμπληρώσουν τα κενά δημιουργώντας παράγοντα από μια λέξη που τους δίνεται. Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχεί 1 βαθμός.

FCE TIP#3! Χρειάζεται προσοχή όσον αφορά τι μέρος του λόγου λείπει στο κενό, όσο και στο γενικό νόημα της πρότασης. Μερικές φορές χρειάζεται η συγκεκριμένη λέξη να είναι στον πληθυντικό η χρειάζεται το αντίθετο της λέξεις για να βγει το νόημα ολόκληρής της πρότασης.

FCE Part 4 (Key- word transformations)
Οι υποψήφιοι του

Lower του Cambridge

πρέπει να ξαναγράψουν 6 προτάσεις βάσει μιας λέξης που τους δίνεται, έτσι ώστε το νόημα της αρχικής πρότασης να παραμείνει ίδιο (rephrasing). Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχούν 2 βαθμοί.

FCE Part 5 (Reading Comprehension - multiple choice)
Ένα κείμενο που ακολουθείται από 6 ερωτήσεις κατανόησης. Οι υποψήφιοι του Cambridge Lower επιλέγουν τη κατάλληλη απάντηση από 4 εκτυπωμένες επιλογές. Οι ερωτήσεις δίνονται με την ίδια σειρά που βρίσκονται οι πληροφορίες στο κείμενο. Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχούν 2 βαθμοί.

FCE TIP#4! Διάβασε πρώτα την ερώτηση (όχι τις απαντήσεις) και ύστερα διάβασε το κείμενο μέχρι να έχεις την απάντηση στην ερώτηση. Ύστερα διάβασε τις απαντήσεις και επέλεξε αυτή που είναι κοντά σε νόημα με την απάντηση που βρήκες στον κείμενο. Προσοχή! Σ’ αυτό το τμήμα της εξέτασης του Cambridge Lower, η σωστή απάντηση είναι πάντα rephrased, άρα, όποτε βλέπεις ίδιες λέξεις με αυτές από το κείμενο, μάλλον είναι παγίδα.

FCE Part 6 ( Reading Comprehension – gapped text)
Ένα κείμενο από το οποίο αφαιρέθηκαν 6 προτάσεις. Οι υποψήφιοι του Cambridge Lower καλούνται να βρουν την πρόταση που ταιριάζει σε κάθε κενό ανάμεσα σε 7 επιλογές που τους δίδονται.

FCE TIP#5! Διάβασε πάντα προσεκτικά το κείμενο πριν και μετά το κενό. Ψάξε για λέξεις που συνδέουν ιδέες μεταξύ τους (linkers) όπως but, also, however κλπ. και σε αναφορικές λέξεις όπως it, they, this/ that .

FCE Part 7 (Reading Comprehension – multiple matching)
Σ’ αυτό το κομμάτι της εξέτασης του Cambridge Lower, θα σας δοθούν 4 κείμενα ακολουθούμενα από 10 ερωτήσεις. Θα πρέπει να βρείτε σε ποια από τα 4 κείμενα αναφέρονται συγκεκριμένες πληροφορίες. Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχεί 1 βαθμός.

FCE TIP#6! Διάβασε πρώτα όλες τις ερωτήσεις και υπογράμμισε λέξεις κλειδιά. Ύστερα διάβασε το πρώτο κείμενο και απάντησε όσες ερωτήσεις μπορείς βάση αυτού. Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο με τα άλλα κείμενα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να διαβάσεις πολλές φορές τα κείμενα ψάχνοντας τις απαντήσεις.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΓΡΑΨΑ, με κορυφαίους καθηγητές, εκπαιδευμένους στο σύστημα «ΓΡΑΨΑ» και από το University of Oxford - Department for Continuing Education, έχει κάθε χρόνο πάνω από 2.000 επιτυχόντες στα Πτυχία Γλωσσών (ανάμεσά τους και πολλά FCE-Lower-B2): 78.000 έως τώρα και με Εγγύηση Απόκτησης Πτυχίου! Αν τυχόν κοπείτε, σας προετοιμάζουμε ΔΩΡΕΑΝ για την επόμενη εξέταση!

Ημερομηνίες Εξετάσεων & Εξέταστρα Ημερομηνίες Εξετάσεων & Εξέταστρα

FCE PAPER 2: WRITING

FCE Part 1 – Essay (έκθεση ιδεών)
Ένα θέμα που οι υποψήφιοι του Lower Cambridge καλούνται να αναλύσουν. Δίνονται δυο ιδέες σχετικά με το θέμα προς ανάπτυξη και οι υποψήφιοι FCE πρέπει να προσθέτουν ακόμα μια δική τους ιδέα.

FCE TIP#7! Διάβασε προσεκτικά το θέμα και υπογράμμισε όλα τα σημεία που πρέπει να καλύψεις. Έτσι φροντίζεις να μην ξεχάσεις να αναλύσεις κάποιο σημαντικό σημείο.

FCE Part 2
Οι υποψήφιοι του Cambridge Lower επιλέγουν ανάμεσα σε 3 διαφορετικά θέματα ανάμεσα σε γράμμα/email(επίσημο η ανεπίσημο), αναφορά (report), κριτική (review) η άρθρο (article). Στο First for Schools, οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 θέματα: γράμμα/email (επίσημο η ανεπίσημο), κριτική (review), ιστορία (story) η άρθρο (article). Οι υποψήφιοι του FCE αναμένεται να γράψουν ανάμεσα σε 140 και 190 λέξεις σε κάθε θέμα.

FCE TIP#8! Διάβασε προσεκτικά τα θέματα και διάλεξε εκείνο για το οποίο έχεις περισσότερες ιδέες/ λεξιλόγιο και σου φαίνεται πιο εύκολο να υποστηρίξεις τις απόψεις σου.

Ευέλικτα ωράρια συμπληρωματικά στη Σχολή ή την Εργασία σας! Ευέλικτα ωράρια συμπληρωματικά στη Σχολή ή την Εργασία σας!

FCE PAPER 3: LISTENING

FCE Part 1
Οι υποψήφιοι του Cambridge Lower ακούνε 8 σύντομους μονολόγους η διαλόγους και ύστερα επιλέγουν την σωστή απάντηση ανάμεσα σε 3 επιλογές. Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχεί 1 βαθμός.

FCE Part 2
Οι υποψήφιοι του FCE ακούνε έναν μονόλογο και πρέπει να συμπληρώσουν πληροφορίες που ακούνε σε προτάσεις με κενά. Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχούν 2 βαθμοί.

FCE Part 3
Οι υποψήφιοι του Lower Cambridge ακούνε 8 σύντομους μονολόγους και πρέπει να αντιστοιχίσουν κάθε μονόλογο με μια απάντηση που εκφράζει αυτό που ειπώθηκε σε κάθε μονόλογο. Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχεί 1 βαθμός.

FCE Part 4
Οι υποψήφιοι του Lower Cambridge ακούνε έναν διάλογο ή μια συνέντευξη και απαντούν σε ερωτήσεις επιλέγοντας ανάμεσα σε 3 απαντήσεις. Σε κάθε σωστή απάντηση αντιστοιχεί 1 βαθμός.

FCE TIP#9! Μην μείνετε πίσω στις ερωτήσεις! Εάν δεν είστε σίγουροι για κάποια απάντηση, επιλέξτε μια απάντηση και προχωρήστε, αλλιώς θα χάσουμε τις επόμενες ερωτήσεις που μπορεί να μας φαινόταν πιο εύκολες. Μην ξεχνάτε ότι ακούτε κάθε διάλογο του FCE, 2 φορές. Την ώρα που δίνονται οι οδηγίες, διαβάστε προσεκτικά τις ερωτήσεις και υπογραμμίστε τα key words, έτσι θα είσαι πιο συγκεντρωμένος/-η όταν ακούς την ηχογράφηση. Δοκίμασε τις γνώσεις σου με ένα από τα FCE τεστ μας!

Θέλετε μαθήματα ΜΟΝΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ; Θέλετε μαθήματα ΜΟΝΟ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ;

FCE PAPER 4: SPEAKING

FCE Part 1
Οι υποψήφιοι του Cambridge Lower καλούνται να απαντήσουν σε απλές προσωπικές ερωτήσεις, σχετικά με τα ενδιαφέροντα τους, τις σπουδές , το επάγγελμά τους, την οικογένεια και τους φίλους τους.

FCE Part 2
Οι υποψήφιοι του Lower Cambridge πρέπει να μιλήσουν σχετικά με κάποιο θέμα συγκρίνοντας δυο εικόνες που τους δίδονται (πρέπει να αναλύσουν τις ομοιότητες και της διαφορές ανάμεσα στις καταστάσεις οι οποίες εικονίζονται στις δυο εικόνες)

FCE Part 3
Οι υποψήφιοι πρέπει να μιλήσουν μεταξύ τους σχετικά με κάποιο θέμα που τους δίνεται προς ανάλυση σε μια κάρτα με πληροφορίες. Στο τέλος οι υποψήφιοι του Lower Cambridge θα πρέπει να καταλήγουν μαζί σε μια απόφαση σχετικά με το θέμα.

FCE Part 4
Ένας από τους δυο εξεταστές ρωτάει μερικές ερωτήσεις σχετικά με το θέμα που ανέλυσαν στο 3ο μέρος της εξέτασης. Η προφορική εξέταση του Lower Cambridge διεξάγεται σε ζεύγη και διαρκεί περίπου 14’.

FCE TIP#10! Όταν προετοιμάζεσαι για το FCE, μη μαθαίνεις απ’ έξω πράγματα για τον εαυτό σου ή για διάφορα θέματα που υποτίθεται ότι μπορεί να σε ρωτήσουν εκείνη την ημέρα! Θα απαντήσεις μηχανικά στις ερωτήσεις και θα μπερδευτείς - δεν θα κάνεις καλή εντύπωση! Να είσαι πάντα ο εαυτός σου και να μην ντρέπεσαι να ρωτάς κάτι εάν δεν το κατάλαβες.

Στα ΓΡΑΨΑ θα κάνετε πολλές ώρες Speaking με native καθηγητές προετοιμαζόμενοι για FCE. Επιπλέον, θα βρείτε πολλά ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα Αγγλικών για Υποστήριξη στα μαθήματα FCE ή αναπλήρωση Μαθημάτων που ενδέχεται να χάσατε. Πέρυσι, παρείχαμε 5.000(!), επιπλέον ΔΩΡΕΑΝ ώρες για αναπλήρωση μαθημάτων και κάλυψη αδυναμιών των σπουδαστών/ριών μας.

Πως βαθμολογείται το FCE

Η βάση για να επιτυγχάνει κανείς στις εξετάσεις FCE είναι 60%. Γίνεται απόλυτος συμψηφισμός όλων των parts. Από το 2015 το Cambridge English Language Assessment έχει εισάγει το Cambridge English Scale. Αυτό σημαίνει ότι κάθε υποψήφιος του Cambridge Lower λαμβάνει αναλυτικό feedback για το κάθε paper του FCE, ξεχωριστά. Επίσης, αν και ο βασικός σκοπός της εξέτασης του FCE είναι να αξιολογήσει το επίπεδο B2, βαθμολογεί και το χαμηλότερο επίπεδο (Β1) και το υψηλότερο επίπεδο (C1). Πιο συγκεκριμένα, εάν ένας υποψήφιος FCE έχει αποτέλεσμα οριακό κάτω από την βάση, αυτό ισοβαθμεί με το επίπεδο Β1 η εάν ένας/μια υποψήφιος/α έχει περάσει με βαθμό Α, αυτό ισοβαθμεί με το επίπεδο C1 και παίρνει πτυχίο C1!

Καθηγητές-ελίτ, εκπαιδευμένοι στο σύστημα «ΓΡΑΨΑ» και από διεθνείς φορείς. (OUDCE-University of Oxford, Department for Continuing Education) Καθηγητές-ελίτ, εκπαιδευμένοι στο σύστημα «ΓΡΑΨΑ» και από διεθνείς φορείς. (OUDCE-University of Oxford, Department for Continuing Education)

Στα ΓΡΑΨΑ θα κάνετε στοχευμένα FCE Mock tests (προσομοιώσεις των πραγματικών εξετάσεων). Έτσι θα μάθετε να διαχειρίζεστε το διαθέσιμο χρόνο σας, να ελέγχετε το άγχος σας και να βρείτε δυνατά και αδύνατα σημεία σας, σε σχέση με το προφίλ του Cambridge Lower. Τα ευέλικτα syllabi ΓΡΑΨΑ λειτουργούν ενισχυτικά στα δεδομένα των mock tests. Έτσι σπουδαστές ΓΡΑΨΑ δίνουν πανέτοιμοι για FCE και το παίρνουν με …την 1η. Το ποσοστό επιτυχίας ΓΡΑΨΑ αγγίζει το 100%! Για να πετύχουμε αυτό το ποσοστό σε σπουδαστές 18+ που έχουν κάποια χρόνια να ασχοληθούν με Αγγλικά, απαιτείται ειδικό πρόγραμμα σπουδών, συγγράμματα ειδικά γραμμένα για τη φυσιογνωμία τους (πχ Βιβλίο «Score Success) και τους καλύτερους καθηγητές FCE! Επίσης τα ΓΡΑΨΑ διαθέτουν ένα κορυφαίο Ακαδημαϊκό επιτελείο που περιλαμβάνει και διεθνείς Πανεπιστημιακούς. Το σύστημα FCE ΓΡΑΨΑ έχει τελειοποιηθεί μέσα στο χρόνο, αφού 130.000 σπουδαστές έμαθαν ξένες γλώσσες στα ΓΡΑΨΑ.

Λίγα λόγια για την ιστορία του FCE

Οι εξετάσεις Cambridge English: First είναι σίγουρα οι πιο γνωστές εξετάσεις Αγγλικής γλώσσας για άτομα των οποίων η μητρική τους γλώσσα δεν είναι τα Αγγλικά. Είναι, επίσης μια από τις αρχαιότερες εξετάσεις Αγγλικών στον κόσμο. Στην Ελλάδα, το αρχικό του όνομα LOWER Certificate in English (LCE) αν και έχει αλλάξει σε First Certificate in English (FCE) και ύστερα σε Cambridge English: First και First for Schools, έχει ακόμη τέτοια δύναμη που ‘ονομάζει’ όχι μόνο την συγκεκριμένη εξέταση του Πανεπιστημίου του Cambridge (με ανανεωμένη μορφή και άλλη ονομασία), αλλά πλέον όλες τις πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας Αγγλικών επιπέδου Β2 (για παράδειγμα: το "LOWER του Michigan") και μερικές φορές και το πτυχίο αντίστοιχου επιπέδου άλλων γλωσσών (για παράδειγμα: το "LOWER" στα Γερμανικά/Ισπανικά/...). Όταν μιλάμε για ...FCE, μιλάμε για «τήν εξέταση!», το πρότυπο, έναν θρύλο... Ας δούμε λοιπόν πως έχουν ξεκινήσει όλα.

Το Cambridge English Language Assessment ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge ένα από τα σημαντικότερα και παλαιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο (ιδρύθηκε το 1209) και σχεδιάζει εξετάσεις Αγγλικής (ως Ξένης) Γλώσσας για πάνω από 100 χρόνια.

Το 1913 το UCLES (University of Cambridge Local Examinations Syndicate) δημιουργεί την 1η του εξέταση Αγγλικής γλώσσας για ξένους το CPE (Certificate of Proficiency in English), μια απαιτητική εξέταση για ξένους φοιτητές που σκόπευαν να διδάξουν τα Αγγλικά σε σχολεία άλλων χωρών. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1939, το UCLES (University of Cambridge Local Examinations Syndicate) δημιουργεί μια νέα εξέταση «Αγγλικών για ξένους» χαμηλότερου επίπεδου, το LCE (Lower Certificate In English), τον πρόγονο του FCE. Το 1975, το LCE αναθεωρείται, ακολουθώντας νέους, πιο επικοινωνιακούς μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης και μετονομάζεται σε First Certificate in English (FCE). Ακολουθούν ξανά αλλαγές στην δομή της εξέτασης του FCE το 1984, το 1996 και 2015.

Η κατάταξη του κατόχου του FCE ως αυτόνομου χρήστη (independent user) της Αγγλικής γλώσσας σημαίνει ότι ο κάτοχος μιας πιστοποίησης Cambridge English: First έχει της δεξιότητες που χρειάζονται για να εργάζεται η να σπουδάζει σε μια Αγγλόφωνη χώρα. Αυτό εξηγεί γιατί το Lower Cambridge, το FCE με την προηγούμενη ονομασία του, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς εξετάσεις Αγγλικών παγκοσμίως.

Μάθετε περισσότερα για την εκμάθηση Αγγλικών για ενήλικες online στα ΓΡΑΨΑ!

Μάθετε για τα ταχύρυθμα προγράμματα Proficiency για ενήλικες ΓΡΑΨΑ, με δεκάδες χιλιάδες επιτυχόντων στις εξετάσεις μέχρι τώρα. Τα προγράμματα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε είτε σε τάξη είτε ως online μαθήματα Αγγλικών για Proficiency σε ένα ολιγομελές γκρουπ από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου σας, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν είστε.

Για FCE, έλα στα ΓΡΑΨΑ. Νο1 στους ενήλικες!

Γράψου στα ΓΡΑΨΑ κι…έΓΡΑΨες! Θα βρούμε μαζί το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου! Γράψου στα ΓΡΑΨΑ κι…έΓΡΑΨες! Θα βρούμε μαζί το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου!

Έλα να γνωριστούμε σε ένα από τα
22ΓΡΑΨΑ
σε Αθήνα-Πειραιά-Πάτρα!

Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ιταλικά για ενήλικες στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ
Εκδρομή στην Ιταλία αφού μάθουμε ιταλικά στα ΓΡΑΨΑ 22/9/2023 - Mura Gisella
Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΓΡΑΨΑ δεν μαθαίνουμε μόνο ξένες γλώσσες! Πηγαίνουμε και ταξίδια στο εξωτερικό γιατί θέλουμε να περνάμε καλά, να γνωρίζουμε νέους τόπους και να μιλάμε ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ ή ΙΣΠΑΝΙΚΑ, τη γλώσσα δηλαδή που μαθαίνουμε.
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και η τεχνητή νοημοσύνη 19/9/2023 - Μαρία Νικολοπούλου
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Γράψα πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος παρατηρεί και μελετά κάθε τι καινούργιο που αφορά την εκπαίδευση και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Επιμόρφωση των καθηγητών μας στη Βαρκελώνη
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - VII FORO UNIVERSIDAD DE BARCELONA 8/9/2023
Η επικαιροποίηση των γνώσεων αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής ζωής , ιδιαίτερα στον τομέα της Εκπαίδευσης όπου οι απαιτήσεις είναι κάθε φορά μεγαλύτερες, αλλά και οι νέες ιδέες και οι προτάσεις για την κάλυψή τους ανανεώνονται διαρκώς.
Όλα τα άρθρα
Έλα στην παρέα ΓΡΑΨΑ!
 • Facebook Γράψα
 • Youtube Γράψα
 • Instagram Γράψα
 • TikTok Γράψα
Που θα μας βρείτε
Γλώσσες και πτυχία