40 Χρόνια Εκπαιδευτικός Όμιλος ΓΡΑΨΑ
e-learning
franchise
Facebook Γράψα
Instagram Γράψα
κάλεσέ μας 800 11 47277

Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά για ενήλικες

Αρχική σελίδα /

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στα ΑΓΓΛΙΚΑ

6 ΦΕΒ 2020 - Stephanie


Χρόνια Πολλά στα Αγγλικά
Hello there! Ελπίζω να μην σας έλειψα πάρα πολύ. Σήμερα θα μελετήσουμε πώς λέμε "Χρόνια πολλά" στα αγγλικά. Eίναι και αυτό πολύ σημαντικό να το γνωρίζουμε όταν μαθαίνουμε μία ξένη γλώσσα γιατί, μπορεί οι εορτές των Χριστουγέννων να έχουν περάσει αλλά το Πάσχα πλησιάζει. Επίσης τα γενέθλια και οι ονομαστικές εορτές δεν τελειώνουν ποτέ...

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν... Πως λέμε "Χρόνια πολλά " στα αγγλικά; Για την ακρίβεια δεν υπάρχει μία μόνο έκφραση που να αντιστοιχεί με ακρίβεια, παντού και πάντα, στο "Χρόνια πολλά” στα αγγλικά. Αυτό δεν ισχύει μόνο στην αγγλική γλώσσα αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες όπως γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά. Ίσως πιο κοντά στην κυριολεκτική έννοια της ελληνικής έκφρασης "Χρόνια πολλά” θα ήταν η έκφραση "Long live...”, αν και δεν έχει την ίδια συχνότητα και την χρησιμότητα όπως στα ελληνικά. Η συγκεκριμένη έκφραση προέρχεται από τα γαλλικά "Le roi est mort, vive le roi! ”, δηλαδή σε μετάφραση στα αγγλικά "The Κing is dead, long live the King” και αποτελεί μια παραδοσιακή έκφραση που ανακοινώνει το θάνατο ενός βασιλιά και την διαδοχή του νέου σε πολλές χώρες. Στην εποχή μας, η φράση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για νέα ξεκινήματα με την έννοια της μακροζωίας και της ζωτικότητας.

Εάν στα ελληνικά η έκφραση "Χρόνια πολλά” μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις , το πως λέμε "χρόνια πολλά" στα αγγλικά διαφέρει ανάλογα με την περίσταση.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με το πως λέμε " Χρόνια πολλά " στα αγγλικά σε γενέθλια. Μα φυσικά το πασίγνωστο "Happy birthday!!” ή "Happy birthday to you!” ή "Best wishes on your birthday!”. H έκφραση "Happy birthday to you!” περιλαμβάνεται εξάλλου και στο πιο γνωστό τραγούδι γενεθλίων (ίσως το πιο γνωστό Αγγλικό τραγούδι παγκοσμίως), στίχοι του οποίου έχουν μεταφραστεί παγκοσμίως σε τουλάχιστον 18 άλλες γλώσσες. Το συγκεκριμένο τραγούδι έχει αναφερθεί γραπτώς για πρώτη φορά το 1912 αν και πολύ πιθανόν να υπήρχε από πιο πριν. Το τραγούδι θεωρείται ότι γράφτηκε από τις αδελφές Patty (διευθύντρια νηπιαγωγείου) και Mildred (συνθέτρια) J. Hill το 1893 από το Kentucky των Η.Π.Α.
Ένα άλλο γνωστό τραγούδι όταν θέλουμε να πούμε "Χρόνια πολλά " στα αγγλικά είναι "For He’s A Jolly Good Fellow”, το οποίο έχει ευρύτερη χρήση. Χρησιμοποιείται και σε γενέθλια, σε γάμους, σε επετείους, σε γέννα παιδιού, σε αθλητικές νίκες ή ακόμα και σε περίπτωση προαγωγής.
 

Μία άλλη έκφραση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να πούμε " Χρόνια πολλά " στα αγγλικά είναι "Μany happy returns (of the day)” η οποία χρησιμoποιείται από μερικούς και σε γενέθλια, αν και θεωρείται πιο επίσημη ευχή από το "Happy birthday”, ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν ως απάντηση στο "Μerry Christmas” η "Ηappy Νew Υear”. Η έκφραση χρονολογείται σαν ευχή από τον 18ο αιώνα με την ιδιαιτερότητα ότι τότε είχε διαφορετική σημασιολογία, δηλαδή ήταν μορφή απάντησης σε χαιρετισμό. Τον 19ο αιώνα μέχρι περίπου το 1950 ήταν μία από τις πιο κοινές εκφράσεις ευχής στα βρετανικά αγγλικά.

Ας δούμε τώρα πως λέμε "Χρόνια πολλά” στα αγγλικά τις θρησκευτικές εορτές. Η φράση "Merry Christmas” αποτελεί την πιο γνωστή ευχή που λέμε τα Χριστούγεννα , η φράση " Happy New Year” είναι η πιο γνωστή ευχή που λέμε την Πρωτοχρονιά και "Happy Easter” είναι η ευχή το Πάσχα. Σε προσωπικό επίπεδο τώρα, πως λέμε "Χρόνια πολλά” στα αγγλικά στις ονομαστικές εορτές (αν και δεν γιορτάζονται σε όλο το εύρος τους στην Βρετανία, σε αντίθεση με την Ελλάδα) λέμε " Happy Name Day” ή " Best wishes on your Name Day” και σε επετείους (γάμου, σχέσης ) λέμε "Happy Anniversary”.

Τεστ αγγλικών Τεστ αγγλικών

 

Θέλεις να αποκτήσεις κάποιο εύκολο πτυχίο αγγλικών για ενήλικες; Έλα τώρα σε ένα από τα 22 εκπαιδευτήρια ΓΡΑΨΑ σε Αττική, Πειραιά και Πάτρα! 
 
Συνοψίζοντας, όταν λέμε "Χρόνια πολλά” στα αγγλικά χρησιμοποιούμε διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με κάθε περίπτωση. Ποικιλία μεγάλη δεν υπάρχει, εφόσον τις περισσότερες φορές η ευχή μεταφράζεται ως Καλός,-η,-ο Χριστούγεννα/ Πρωτοχρονιά/ Πάσχα/ Γενέθλια/ κλπ

Οπότε μάθαμε σήμερα πως λέμε "Χρόνια πολλά” στα αγγλικά, σαν… Άγγλοι. Αλλά πάνω απ' όλα το ακόμα πιο σημαντικό μάθημα είναι να μην ξεχνάτε να εύχεστε «Χρόνια πολλά» στους γύρω σας και σε όσους αγαπάτε σε κάθε κατάλληλη στιγμή. Αυτό μετράει. Και αυτό μπορεί να γίνει και με πολλούς άλλους τρόπους...με ένα χαμόγελο, με ένα λουλούδι, ένα μικρό δωράκι... Αφήνω την φαντασία σας ελεύθερη τόσο σε επίπεδο γλώσσας όσο και στις πράξεις με τις οποίες θέλετε να εκφράζεστε με πιο δημιουργικό τρόπο.

Bye for now!!! And "Happy Valentine’s Day!”… :))))
Stephanie

 

Ελάτε στα ΓΡΑΨΑ, Νο1 στα Αγγλικά για ενήλικες. Θα μάθετε σωστά & γρήγορα πολλά Αγγλικά κι όχι μόνο να λέτε σωστά … Χρόνια Πολλά στα Αγγλικά!



Επιστροφή στη λίστα

Έλα να γνωριστούμε σε ένα από τα
22ΓΡΑΨΑ
σε Αθήνα-Πειραιά-Πάτρα!

Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ιταλικά για ενήλικες στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ
Εκδρομή στην Ιταλία αφού μάθουμε ιταλικά στα ΓΡΑΨΑ 22/9/2023 - Mura Gisella
Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΓΡΑΨΑ δεν μαθαίνουμε μόνο ξένες γλώσσες! Πηγαίνουμε και ταξίδια στο εξωτερικό γιατί θέλουμε να περνάμε καλά, να γνωρίζουμε νέους τόπους και να μιλάμε ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ ή ΙΣΠΑΝΙΚΑ, τη γλώσσα δηλαδή που μαθαίνουμε.
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και η τεχνητή νοημοσύνη 19/9/2023 - Μαρία Νικολοπούλου
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Γράψα πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος παρατηρεί και μελετά κάθε τι καινούργιο που αφορά την εκπαίδευση και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Επιμόρφωση των καθηγητών μας στη Βαρκελώνη
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - VII FORO UNIVERSIDAD DE BARCELONA 8/9/2023
Η επικαιροποίηση των γνώσεων αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής ζωής , ιδιαίτερα στον τομέα της Εκπαίδευσης όπου οι απαιτήσεις είναι κάθε φορά μεγαλύτερες, αλλά και οι νέες ιδέες και οι προτάσεις για την κάλυψή τους ανανεώνονται διαρκώς.
Όλα τα άρθρα
Έλα στην παρέα ΓΡΑΨΑ!
  • Facebook Γράψα
  • Twitter Γράψα
  • Youtube Γράψα
  • Linkedin Γράψα
  • Instagram Γράψα
Που θα μας βρείτε
Γλώσσες και πτυχία