40 Χρόνια Εκπαιδευτικός Όμιλος ΓΡΑΨΑ
e-learning
franchise
Facebook Γράψα
Instagram Γράψα
κάλεσέ μας 800 11 47277

Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά για ενήλικες

Αρχική σελίδα /

Εκμάθηση αγγλικών: από το παρελθόν στο παρόν

29 ΣΕΠ 2022 - Μάρθα Καλαντζή


Η εκμάθηση αγγλικών στα ΓΡΑΨΑ
Εγγυημένη εκμάθηση αγγλικών!

Η εκμάθηση αγγλικών, όπως και όλων των γλωσσών, έχει περάσει από πολλά στάδια. Πολλαπλά μοντέλα θεωριών και πρακτικών πέρασαν από την προσπάθεια για σωστή εκμάθηση αγγλικών ανά τους αιώνες, με τις περισσότερες αλλαγές να λαμβάνουν χώρα τον 20ο αιώνα. Όποιος υπήρξε μαθητής τις τελευταίες δεκαετίες δεν μπορεί παρά να εκπλαγεί με το πόσο ριζικά έχει αλλάξει η εκμάθηση αγγλικών στο σύνολό της.

Καθηγητές-ελίτ,  εκπαιδευμένοι στο σύστημα «ΓΡΑΨΑ» και από διεθνείς φορείς. (OUDCE-University of Oxford, Department for Continuing Education) Καθηγητές-ελίτ,  εκπαιδευμένοι στο σύστημα «ΓΡΑΨΑ» και από διεθνείς φορείς. (OUDCE-University of Oxford, Department for Continuing Education)

Στο μακρινό παρελθόν (17ο-19ο αιώνα) αλλά και στο πιο πρόσφατο (20ο αιώνα), το βασικό στοιχείο στην εκμάθηση αγγλικών ήταν η διδαχή των γραμματικών κανόνων, με κύριο εργαλείο τη μετάφραση. Η διδασκαλία ήταν βασισμένη στην απομνημόνευση λέξεων ή γραμματικών δομών και φυσικά στη μετάφρασή τους στη μητρική γλώσσα του μαθητευόμενου. Όπως είναι φυσικό, αυτή η μέθοδος δεν συνέβαλε καθόλου στην βελτίωση της επικοινωνιακής ικανότητας των μαθητών στη χρήση της γλώσσας. Δεν ήταν παρά μια ατέλειωτη λίστα από κανόνες, ουσιαστικά, επίθετα, προθέσεις χωρίς να δίνεται η παραμικρή σημασία στην χρήση τους σε ρεαλιστικό context (κοινωνικό πλαίσιο), υποβιβάζοντας τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.

Ευτυχώς, με το πέρασμα των δεκαετιών, τα πράγματα άλλαξαν. Ο Chomsky καθώς και άλλοι γλωσσολόγοι έστρεψαν την προσοχή όλου του εκπαιδευτικού κόσμου στις βαθύτερες δομές της γλώσσας και στην διαπροσωπική φύση της εκμάθησης. Έτσι, δόθηκε έμφαση στον προφορικό διαδραστικό χαρακτήρα του μαθήματος, με αυθόρμητη χρήση της γλώσσας, καθόλου μετάφραση και λιγότερη ανάλυση γραμματικών και συντακτικών κανόνων. Η εκμάθηση αγγλικών δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Αυτή η επικοινωνιακή προσέγγιση έφερε ως αποτέλεσμα ένα πιο χαλαρό περιβάλλον στην τάξη, με τους μαθητές να νιώθουν ότι ενθαρρύνονται να μιλούν αγγλικά. Και αυτή ακριβώς η πρακτική είναι το κίνητρο για μελέτη, αυτοπεποίθηση και γνώση. Στην εκμάθηση αγγλικών αυτό φαίνεται μέσα από το πώς διδάσκονται πλέον η γραμματική, το συντακτικό και το λεξιλόγιο: μέσω collocations και set phrases, συνδυασμούς λέξεων που χρησιμοποιούνται καθημερινά και βοηθούν σημαντικά στην απομνημόνευση σε σχέση με μεμονωμένες λέξεις ή κανόνες.

Τεστ αγγλικών Τεστ αγγλικών

Η εκμάθηση αγγλικών σήμερα έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την γλωσσική εμβύθιση (immersion) με βασικό πυλώνα της την ανάγκη του μαθητή για γλωσσική αυτονομία και ευκολότερη επικοινωνία σε τομείς όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και η τεχνολογία. Αμέτρητες πλατφόρμες, εφαρμογές και υλικό στο διαδίκτυο αύξησαν την ευκολία να ερχόμαστε σε επαφή με τη χρήση της γλώσσας στην πιο αυθεντική της μορφή, είτε είναι γραπτό ή οπτικοακουστικό υλικό. Οι διαδραστικοί πίνακες και τα e-books μπήκαν στις τάξεις και η εκμάθηση αγγλικών έγινε πλέον και διασκεδαστική εκτός από πιο αποτελεσματική.

Οι αλλαγές στην εκμάθηση αγγλικών όλα αυτά τα χρόνια μας βοήθησαν να θυμηθούμε όμως το πιο σημαντικό. Ότι ο ρόλος του δασκάλου δεν είναι αυτός του αλάνθαστου μεταφορέα στείρων γνώσεων αλλά του συμβούλου και καθοδηγητή. Το κέντρο της μάθησης είναι ο μαθητής. Και κάπως έτσι η εκμάθηση αγγλικών στον Εκπαιδευτικό όμιλο ΓΡΑΨΑ έγινε πλέον χαρά.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ: Δημιουργήσαμε την ξενόγλωσση εκπαίδευση ενηλίκων με ευρωπαϊκά standards το 1984! ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ: Δημιουργήσαμε την ξενόγλωσση εκπαίδευση ενηλίκων με ευρωπαϊκά standards το 1984!

Γράψου στα ΓΡΑΨΑ κι…έΓΡΑΨες! Θα βρούμε μαζί το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου! Γράψου στα ΓΡΑΨΑ κι…έΓΡΑΨες! Θα βρούμε μαζί το πρόγραμμα που ταιριάζει στις ανάγκες σου!





Επιστροφή στη λίστα

Έλα να γνωριστούμε σε ένα από τα
22ΓΡΑΨΑ
σε Αθήνα-Πειραιά-Πάτρα!

Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ο μεγαλύτερος ξενόγλωσσος οργανισμός για ενήλικες
Ιταλικά για ενήλικες στον Όμιλο ΓΡΑΨΑ
Εκδρομή στην Ιταλία αφού μάθουμε ιταλικά στα ΓΡΑΨΑ 22/9/2023 - Mura Gisella
Στον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΓΡΑΨΑ δεν μαθαίνουμε μόνο ξένες γλώσσες! Πηγαίνουμε και ταξίδια στο εξωτερικό γιατί θέλουμε να περνάμε καλά, να γνωρίζουμε νέους τόπους και να μιλάμε ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ ή ΙΣΠΑΝΙΚΑ, τη γλώσσα δηλαδή που μαθαίνουμε.
Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και η τεχνητή νοημοσύνη 19/9/2023 - Μαρία Νικολοπούλου
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Γράψα πάντα πρωτοπόρος και καινοτόμος παρατηρεί και μελετά κάθε τι καινούργιο που αφορά την εκπαίδευση και την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας
Επιμόρφωση των καθηγητών μας στη Βαρκελώνη
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ - VII FORO UNIVERSIDAD DE BARCELONA 8/9/2023
Η επικαιροποίηση των γνώσεων αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της επαγγελματικής ζωής , ιδιαίτερα στον τομέα της Εκπαίδευσης όπου οι απαιτήσεις είναι κάθε φορά μεγαλύτερες, αλλά και οι νέες ιδέες και οι προτάσεις για την κάλυψή τους ανανεώνονται διαρκώς.
Όλα τα άρθρα
Έλα στην παρέα ΓΡΑΨΑ!
  • Facebook Γράψα
  • Twitter Γράψα
  • Youtube Γράψα
  • Linkedin Γράψα
  • Instagram Γράψα
Που θα μας βρείτε
Γλώσσες και πτυχία